Gulai Ikan Tongkol
Bahan utk rebus ikan :
2 ekor ikan tongkol (bersihkan)
3-4 helai daun pandan
Sedikit halia
Sedikit lengkuas
Garam dan gula melaka
Sedikit cuka (tapi x letak pun)
**ganti ngn air je sikit
Cara dia rebus dgn api yg perlahan.
Bahan untuk kuah gulai :
Bawang merah
Bawang putih
Jintan manis
Ketumbar
Serai
**Bahan diatas kisar Bahan lain :
1peket serbuk kari daging
1/2 peket serbuk kerutuk
Sedikit serbuk lada babas
Cili kisar
Garam/gula/kiub ikan
Santan pekat (santan kotak).
Santan segar (1biji) Air rebusan ikan
Panaskan minyak, tumis bahan kisar tadi smpi naik minyak, naik bau dan kekuningan, masukkan cili kisar. Tumis sampai pecah minyak.. Bancuh rempah kari, kerutuk dan lada ...tumis sekali dgn bahan lain ...api sederhana saja ...msak sampai dia pecah minyak dgn cantik ...masukkan air rebusan ikan. Tumis lagi sampai dia pecah minyak, masukkan santan segar, santan pekat (kalau x pecah minyak mmg x cntik kuah gulainya nty)...kacau perlahan dgn api sederhana ye...biarkan dia mereneh dalam 15-30mnit ...masukkan ikan rebus tadi ..kacau perlahan dan masak seketika dalam 5mnit ..tutup api . kredit: Roselyza (mekza kitchen) **(Sumber rujukan cikgu afy diolah oleh mekza kitchen )
EmoticonEmoticon