selera nusantara.blogspot.com By Riffa

Friday, December 1, 2023

GULAI IKAN TONGKOL




 

 

Gulai Ikan Tongkol 


Bahan utk rebus ikan :

 2 ekor ikan tongkol (bersihkan) 

3-4 helai daun pandan 

Sedikit halia 

Sedikit lengkuas 

Garam dan gula melaka 

Sedikit cuka (tapi x letak pun) 

**ganti ngn air je sikit 

Cara dia rebus dgn api yg perlahan.


 Bahan untuk kuah gulai : 

Bawang merah 

Bawang putih 

Jintan manis 

Ketumbar 

Serai 

**Bahan diatas kisar Bahan lain :

 1peket serbuk kari daging 

1/2 peket serbuk kerutuk

 Sedikit serbuk lada babas

 Cili kisar 

Garam/gula/kiub ikan 

Santan pekat (santan kotak). 

Santan segar (1biji) Air rebusan ikan

 Panaskan minyak, tumis bahan kisar tadi smpi naik minyak, naik bau dan kekuningan, masukkan cili kisar. Tumis sampai pecah minyak.. Bancuh rempah kari, kerutuk dan lada ...tumis sekali dgn bahan lain ...api sederhana saja ...msak sampai dia pecah minyak dgn cantik ...masukkan air rebusan ikan. Tumis lagi sampai dia pecah minyak, masukkan santan segar, santan pekat (kalau x pecah minyak mmg x cntik kuah gulainya nty)...kacau perlahan dgn api sederhana ye...biarkan dia mereneh dalam 15-30mnit ...masukkan ikan rebus tadi ..kacau perlahan dan masak seketika dalam 5mnit ..tutup api . kredit: Roselyza (mekza kitchen) **(Sumber rujukan cikgu afy diolah oleh mekza kitchen )


EmoticonEmoticon